Back to list

Villeneuve-Sur-Lot (Villa Nova super Flumen Olti) may have been given a grant of murage dated 29/6/1313.

Wording
{De claudenda muris Villa Nova super Flumen Olti.} - Rex senescallo suo Vasconie qui nunc est vel qui pro tempore fuerit, salutem. Supplicarunt nobis consules Villa Nova super flumen Olti Agen. diocesis quod, cum dicta villa aperta sit et debilis propter defectum clausure sitaque sit inter potentes et maliciosos vicinos, qui frequenter guerras movent et diversa maleficia committere non verentur, per quod periculum eidem ville poterit de facili evenire, velimus portalia dicte ville de exitibus ballive ejusdem ville fieri facere, cum ipsi consules parati sint residuum dicte ville bonis muris et competentibus claudere infra tempus a nobis statuendum. Nos igitur, super peticione predicta volentes fieri quod pro utilitate nostra et securitate dicte ville fuerit faciendum, vobis mandamus cum illis qui sunt de consilio nostro in partibus illis, faciatis super requisicione predicta per assignacionem vel alio modo quod pro commodo nostro fore videritis faciendum. Datum ut supra. {apud Pontisar, sub privato sigillo nostro, magno sigillo nostro in Anglia existente pro regimine regni nostri, xxix die Junii.}

Granted by Edward II. (Regnal year 6). Granted at Pontisar.
Renouard, Y. (ed), 1962, Rôles Gascons, 1307-1317 Vol. 4 p. 282 No. 1030 online copy

in the Gascon dialect of Occitan language: Vilanuèva d'Olt. (wikipedia)
The centre of the town is found between two old gateways - the Porte de Paris and the Porte de Pujols - easily spotted as you approach the town from either direction. The Porte de Paris was built in the 14th century and like Villeneuve itself is a mixture of stone and the red bricks of Toulouse. The third floor of the tower was once the prison (now a much bigger building on the edge of town) and the fourth floor had a walkway around it acting the tower to act as a look-out tower. Villeneuve was once surrounded by a fortified wall with six towers and eight gates in it. (Francethisway website)

¤¤¤¤¤