Back to list

Drogheda in Louth (Drogheda versus Uriel) is said to have been given a grant of murage dated 20/9/1229 but this report is rejected.

Wording
Henricus, Dei gratia, rex Anglie, dominus Hibernie, dux Normannie et Aquitanie, comes Andegavie, archiepiscopis, episcopis, abbatibus, prioribus, comitibus, baronibus, justiciariis, vice-comitibus, prcpositis, ministris et omnibus ballivis et fidelibus suis presentem cartam inspeeturis salutem.
Sciatis nos concessisse et hac carta nostra confirmasse burgensibus nostris de Drogheda quod villa nostra de Drogheda versus Uriel liber burgus sit imperpetuum et quod burgenses ejusdem burgi habeant geldam mercatoriam, cum hansa et aliis libertatibus et liberis consuetudinebus ad gildam illam pertinentibus. Et quod nullus qui non sit de gelda illa mercandisam aliquam in predicto burgo faciat, nisi de voluntate eorundem burgensium. Concessimus insuper eisdem burgensibus, et eorum heredibus, quod habeant soc et sac, thol et theam et infangenthef, et quod quieti sint de theolonio, lestagio, passagio, pontagio, stallagio per omnes portus maris et per omnia dominica nostra que fuerunt in manu nostra tempore confeccionis hujus carte.
Concessimus eciam quod nullus eorum placitet extra hundredum burgi de Drogheda, de ullo placito, preter plocita de exterioribus tenuris. Et quod quieti sint de murdro infra metas ville sue. Et quod nullus eorum faciat duellum de aliquo appello. Et quod de placitis ad coronam nostram pertinentibus se possint disracionare secundum consuetudinem civitatis nostre Dublin. Et quod nemo capiat hospicium in predicto burgo per vim vel per liberacionem marescalli. Et quod terras et tenuras suas et vadimonia sua et debita sua omnia juste habeant quicumque ea debeant. Et de terris et tenuris suis que infra metas suas sunt rectum eis teneatur secundum consuetudinem burgi de Drogheda. Et quod de omnibus debitis que apud Drogheda accommodata fuerint et de vadimoniis ibidem vadiatis placita apud Drogheda teneantur. Et quod possint distringere debitores suas per namia sua in Drogheda. Et quod habeant liberum introitum et exitum in partibus de Drogheda cum omnibus mercandisis suis.
Concessimus eciam eis quod hundredum teneatur apud Drogheda semel infra quindecim dies. Et quod nullus burgensis de Drogheda de misericordia pecunie judicetur in eodem hundredo, nisi secundum antiquam consuetudinem suam,videlicet pro misericordia duodecim denariorum.
Concessimus eciam eis quod faciant prepositos de se per annum quoscumque voluerint qui sunt idonei nobis et eis. Volumus insurer quod in predicto burgo per commune consilium eorumdem burgensium eligantur duo de legalioribus et discrecioribus hominibus de predicto burgo coram justiciariis nostris quando venient in villam de Drogheda ad assisas capiendas, ad custodiendum placita corone nostre, et ad videndum quod prepositi ejusdem burgi juste et legitime tractent tam pauperes quam divites ejusdem burgi.
Concessimus eciam eis quod nullus aliquid ab eis, per creanciam vel per vim, capiat, nisi de voluntate eorumdem burgensium.
Et quod habeant piscariam suam in aqua de Drogheda sieut eam unqum melius habuerunt vel habere consueverunt temporibus predecessorum nostrorum, regum Anglie.
Concessimus eciam eis quod nullus extraneus mercator pannos in predicto burgo ad decisionem vendat, vel vina ;td brochain, nisi in grosso. Et quod possint se emendare in edificiis faciendis quantum poterunt super ripam usque ad filum aque et alibi infra metas suas et in omnibus aliis que ad commodum nostrum et heredum nostrorum et predicti burgi vertentur.
Concessimus eciam eis omnes libertates suas et omnes liberas consuetudines suas quas habuerunt vel habere consueverunt temporibus predecessorum nostrorum, regum Anglie, quando bone fuerunt.
Concessimus eciam eisdem burgensibus et eorum heredibus quod habeant et teneant predictum burgum cum pertinenciis suis et aquam de Drogheda ad feodi tirmam de nobis et heredibus nostris, per sexaginta marcas, nobis et heredibus nostris singulis annis ad scaccarium nostrum Dublin, permanus suas reddendas: videlicet trigintamarcas ad festum Sancti Michaslis et triginta marcas ad Pascha.
Concessimus eciam eis quod nullus extraneus victualia a portu de Drogheda abducat, nisi de voluntate et licencia predictorum burgensium, vel heredum suorum.
Quare volumus et firmiter precipimus quod predicta villa de Drogheda liber burgus sit, et quod predicti burgenses habeant predictam gildam cum hansa et aliis libertatibus et liberis consuetudinibus ad gildam illam pertinentibus et quod habeant omnes alias libertates et liberas consuetudines et quietancias sicutpredictum est; et quod habeant et teneant predictum burgum cum pertinentiis suis et aquam de Drogheda ad feodi firmam de nobis, et heredibus nostris, bene et in pace, libere quiete et integre, per predictas sexaginta marcas annuas, nobis et heredibus nostris reddendas ad terminos predictos, sicut predictum est.
Hiis testibus: Huberto de Burgo, comite Kancie, justiciario Anglie; Stephano de Segrave; Ricardo de Gray; HugonedeVivonia; IohannefilioPhilippi; GalfridoDespenser; Ricardo filio Hugonis; Galfrido de Cauz ; et aliis.
Data per manum venerabilis patris R, Cicestriensis episcopi, cancellarii nostri, apud London, vicesimo die Septembris, anno regni nostri tercio decimo.

Granted by Henry III. (Regnal year 13). Granted at London.
Primary Sources
Gilbert, Sir John Thomas (ed.). 1870, Historic and Municipal Documents, Ireland, A. D. 1172-1320. From the Archives of the City of Dublin, etc. London p. 93-96 online copy

Fleming, J.S., 1914, The Town-wall Fortifications of Ireland (Paisley) p. 33 online copy

Comments
The city's charter (Henry III., September 20, 1219) concedes to the citizens various customs and port dues, under an obligation to maintain its stone walls, its bridge and quay. To this date may be ascribed the erection also of said works. (Fleming)
Fleming's pretty little book is hardly a work of scholarship and cites no reference for this but such a specific date suggests some authority. Gilbert scholarly work expounds the charter fully but this does not mention walls and dates this as 20 Sept. 1229. This does not mention walls. Fleming's Latin may be suspect.

¤¤¤¤¤